panouri fotovoltaice

Fotovoltaice

Panouri solare fotovoltaice, instalatii fotovoltaice

Panourile fotovoltaice realizează conversia directă a luminii în energie electrică la nivel atomic. Unele materiale au proprietatea de a absorbi fotoni de lumina si a elibera electroni,  efect numit fotoelectric. Atunci când aceşti electroni sunt captaţi rezultă un curent electric, ce poate fi utilizat ca electricitate.

Celulele fotovoltaice sunt realizate din materiale semiconductoare, cum ar fi Siliciul. Pentru celulele fotovoltaice, un strat subţire semiconductor este tratat special pentru a forma un câmp electric, pozitiv pe o parte şi negativ pe cealaltă. Atunci când energia luminoasă ajunge la celula solară, electronii se eliberează din atomi în materialul semiconductor.
Dacă se ataşează conductori electrici pe părţile pozitive şi negative, formând un circuit electric, electronii pot fi captaţi sub formă de curent electric – respectiv energie electrică. Această electricitate poate fi utilizată in diferite scopuri (iluminat, alimentare echipamente, etc.).

photovoltaic solar panels
Instalatie solara fotovoltaica

Un număr de celule fotovoltaice conectate electric intre ele şi montate pe un suport sau un cadru formează un modul fotovoltaic. Modulele sunt proiectate să furnizeze energie electrică la o anumită tensiune, ca un sistem obişnuit de 12 volţi. Curentul produs depinde direct de modul în care lumina ajunge la modul.

Eficienţa de conversie a energiei solare in energie electrica.

Eficienţa de conversie a energiei în cazul unui modul solar este raportul dintre puterea electrică maxim produsă şi puterea luminii utilizate în condiţii de testare „standard”.
Radiaţia solară „standard” („spectrul masei de aer AM 1.5”) are o densitate de putere de 1000 W/ m2 . Eficienţa tipică a unui modul pentru celulele solare multicristaline cu ecran imprimat este de aproximativ 12-14%. Astfel, un panou solar obişnuit de 1 m2 aflat in bătaia directă a razelor soarelui va produce aproximativ 120 W putere maxima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.