schema instalatii solare

Instalatii

Instalatii Solare: teorie, scheme montaj

Radiatia solara difera in diversele regiuni ale globului, respectiv ale tarii noastre -spre exemplificare iata cum arata hartile radiatiei solare din Europa si Romania:

Radiatia solara globala in Europa
Radiatia solara globala Europa

© METEOTEST; based on www.meteonorm.com

radiatia solara romania
Radiatia solara globala Romania

Panourile solare se bazează pe principiul efectului de seră, care se produce printr-un element de captare ce poate absorbi cea mai mare cantitate de energie solară și o parte transparentă ce poate limita efectul de reflexie. De fapt, energia solară ajunge la placa de absorbție prin sticla amplasată deasupra elementului captator, cu o rază având o lungime de undă mai mică de 3 μm și este parțial absorbită și parțial reflectată, prin raze cu o lungime de undă superioară.

Amplasarea panourilor solare

Dacă nu sunt poziționate corect în raport cu cea mai bună iradiere, panourile solare pot avea o eficiență scazuta, reducând la zero utilitatea unei instalatii solare. De aceea, trebuie să tinut cont macar de 2 parametri fundamentali: unghiul de înclinație si orientarea.

Inclinatia panoului solar

În timpul unei zile, soarele se deplasează de la EST la VEST cu o înălțime la orizont care variază pe parcursul întregului an. Chiar dacă, în teorie, gradul optim de expunere a unui panou este obținut atunci când unghiurile de înclinație sunt perpendiculare pe razele solare, este imposibilă stabilirea unui unghi de înclinație ideal pentru fiecare anotimp. Prin urmare, panoul trebuie proiectat pentru obținerea unei eficiențe energetice maxime în timpul perioadei de utilizare stabilite împreună cu beneficiarul.

La instalațiile solare proiectate pentru a oferi o acoperire maximă în perioada caldă a anului (încălzire piscine, case vacanță etc.), unghiul de înclinație trebuie să fie foarte jos (între 15° și 30°), deoarece orizontul soarelui în timpul verii este mai înalt.

Pentru o utilizare fără întrerupere de-a lungul întregului an (apă caldă menajeră și instalație de încălzire) este necesară alegerea unor înclinații cuprinse între 40° și 60°.

Pentru latitudini foarte aproape de polul nord, poate fi convenabilă amplasarea pe verticală a panourilor.

inclinatie panou solar
Inclinatia panoului solar
Orientarea panourilor solare

Orientarea ideala este spre Sud, deoarece corespunde înălțimii maxime a arcului, în cursul zilei. Pentru acoperișurile cu expunere EST-VEST se preferă instalarea panourilor pe partea îndreptată spre VEST, deoarece va fi mai expusă la prânz și, prin urmare, va fi mai puțin supusă la ceață sau la pâcla de dimineață, se vor înregistra temperaturi mai mari la sol și, prin urmare, eficiența totală va crește.

Instalatii solare cu circulatie fortata.

În instalațiile cu circulație forțată, schimbul dintre captator și sistemul de acumulare este asigurat de organele mecanice pentru circulația lichidului (pompa de circulatie), care transportă energia termică și pentru reglarea și controlul debitelor și temperaturilor lichidului.
Pentru reglarea circulației se utilizează senzori de temperatura, ce compară temperatura lichidului pentru transportul energiei termice cu cea din rezervorul de acumulare, pentru a se evita procesul opus, prin care căldura este preluată de la utilizator și distribuită de panoul solar.
În aceste instalatii solare posibilitatea de reglare a vitezei fluidului pentru transportul energiei termice, cf. parametrilor de construcție, permite un schimb termic mai mare și, prin urmare, randamentul panoului este mai mare decât la un sistem cu circulație
naturală. De aceea, panourile solare cu circulație forțată sunt preferate în cazul instalatiilor solare ce functioneaza pe parcursul întregului an, asigurând o eficienta optima, în special în lunile cu temperaturi scăzute.

schema instalatie solara
Schema instalatie solara Ferroli

Circuitul hidraulic conectat la panou este închis și separat de circuitul de apă pe care o încălzește prin intermediul unei serpentine aflate în boiler, care are rolul de schimbător de căldură. Pot exista chiar 2 serpentine pentru a combina prepararea apei calde cu
utilizarea unui generator de căldură suplimentar (rezervoare cu dublă serpentină). În unele aplicații, cu ajutorul unui acumulator de caldura numit „Puffer”, apa caldă furnizată de panourile cu circulație forțată poate fi utilizată pentru a contribui la încălzirea imobilului (aport la incalzire al instalatiei solare).

Racordarea panourilor solare

Racordarea panourilor solare se poate face in serie (in cazul unui numar de max. 10 panouri plane -la tuburi vidate conteaza numarul tuburilor, precum si tipul acestora) sau in paralel (cf. principiului Tichelmann).

montaj in serie panouri solare
Montaj in serie panouri solare plane

La Instalatiile solare de dimensiuni medii si mari  cu mai mult de 10 panouri acestea se racordeaza in paralel:

montaj in paralel panouri solare
montaj in paralel panouri solare plane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.