Tipuri de Panouri solare

Panouri solare

Panouri solare, Colectoare cu tuburi vidate

Eficiența unui panou solar este dată de raportul dintre energia termică utilă și energia solară iradiată. Aceasta depinde de sensibilitatea și de conductibilitatea elementului de captare, de calitatea sticlei de acoperire și de capacitatea izolatie termice de a limita pierderile prin conducție.

Sa incercam sa enumeram cateva tipuri de panouri solare:

1) Panouri solare plane

Aceste panouri solare plane au o eficienta deosebita, asigurata de  suprafata de absorbtie selectiva, acoperita de exemplu cu un strat special Sol-Titan sau crom negru, circuitul de conducte integrat si izolatia termica foarte performanta.

sectiune panou solar plan
Detalii panou solar plan

Panoul este prevazut cu o carcasa foarte bine izolata termic si acesta asigura o reducere la minimum a pierderilor de caldura. Izolatia termica poate fi vata minerala de 55 mm, rezistenta la temperaturi inalte si care nu degaja gaze toxice.

Carcasa panoului este formata dintr-o rama de aluminiu sau din fibra de sticla, in care este fixat etans geamul de sticla solara.

Daca suprafata absorbanta a panoului este de tip harpa sau meandra dubla, atunci fluidul solar (tyfocor) va avea un comportament stabil in timp si o reactie optima la stagnarea interventia in instalatia solara.

Panoul solar plan este acoperit cu un geam de sticla solara (de exemplu cu grosime de 3,2 mm) . Aceasta este caraterizata printr-un continut redus de fier, cu strat anti-reflex, ceea ce duce la reducerea pierderilor prin reflexie si la o transparenta ridicata (pana la 92% transmisie de lumina).

Un model de panou solar plan mai deosebit il constituie panoul Logasol SKS 4.0 de la Buderus, care este perfect etans, umplut cu un gaz nobil intre geam si suprafata absorbanta.

Panourile plane pot fi integrate in acoperis. Rama se poate livra in culoare maro sau in alte culori.

2) Colectoare solare cu tuburi vidate CPC

CPC este prescurtarea de la Compound Parabolic Concentrator. Oglinda CPC asigura o captare maximă de energie solară, reflectand pe tubul vidat radiația solară din toate direcțiile.

Panouri solare cu tuburi vidate CPC
tuburi vidate CPC

Tuburile vidate CPC (cum sunt Bosch VK140, VK280, Buderus SKR6, SKR12) valorifica radiatia difuza: chiar și atunci cănd este înnorat, razele solare indirecte sunt captate și transformate în căldură.

Alte avantaje:

  • Absorber acoperit selectiv cu sunselect, eficient la 360°.
  • Capilare din cupru, străbătute direct de către agentul termic solar (Tyfocor).
  • Captare maximă a energiei solare chiar și în cazul radiației difuze sau în cazul radiației direct perpendiculare.
  • flexibilitate mare la montaj (pe acoperișuri plane sau oblice, cu posibilitate de racordare pe stânga sau dreapta.
  • Tuburile vidate tip CPC sunt panouri solare ideale pentru producerea de apă caldă menajeră, dar și instalatii solare cu aport la încălzire.
vaciasol
Buderus Vaciosol

3) Colectoare solare cu tuburi vidate heatpipe

Heatpipe, „tubul termic”, este un tub etans, vidat, in care exista un lichid volatil, ce se evapora cand este incalzit. Vaporii astfel formati vor circula catre partea mai rece a tubului, unde vor condensa, cedand caldura latenta. Condensatul se va intoarce la capatul incalzit al tubului, unde poate re-evapora.

Solar HeatPipe mod de functionare
Mod de functionare Heatpipe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.